Sveikuoliška klasikinė bananų duona
Bananų duona - tai vienas iš tų klasikinių, amerikietiškų valgių, kurie visus namus užpildo šiluma ir viskas iškart tampa geriau.
Šis receptas turi visus klasikinės bananų duonos požymius – duona yra puri, drėgna, saldaus bananų skonio ir mėgstama tiek mažų vaikų, tiek suaugusiųjų.
Kuo dar ypatinga ši duona? Šis receptas reikalauja tik vieno dubens ir keleto paprastų ingredientų!
O kas daro bananų duoną sveikuolišką? Visų pirma, šiame recepte duona gaminama iš 100 procentų pilno grūdo miltų, skirtingai nei tradiciniuose bananų duonos receptuose, kur reikia rafinuotų miltų ir daug perdirbto cukraus. Žinoma, ši duona yra saldinama medumi, turinčiu tam tikrų maistinių medžiagų, kurių neturi baltasis cukrus. Be viso to, šis receptas reikalauja ne sviesto, o kokybiško augalinio aliejaus arba tik obuolienės. Su obuoliene kepama duoną yra visai be riebalų!
Užtruksite
Sudėtingumas
Porcijos
Jums reikės
75 g augalinio aliejaus
170 g skysto medaus
1 a. š. vanilės ekstrakto
1 a. š. druskos
2 kiaušinių, kambario temperatūros
225 g sutrintų bananų
230 g pilno grūdo miltų
1 a. š. sodos kepimui
60 ml vandens
80 g priedų (pasirinktinai)
Gaminimo eiga
1. Iš anksto įjungiame orkaitę kaisti iki 165 °C. Išklojame kepimo skardą (maždaug 12 x 22 cm) kepimo popieriumi. Vietoje popieriaus galite ištepti skardą riebalais.
2. Dideliame dubenyje išplakame aliejų ir medų. Įmušame kiaušinius. Dedame bananų masę, vanilės ekstraktą, druską ir gerai išsukame. Beriame miltus ir sumaišome iki vientisumo. Nepermaišykite.
3. Sodą beriame į karštą vandenį ir ištirpiname. Pilame į tešlą ir įmaišome.
4. Suberiame pasirinktus priedus ir lengvai išmaišome tešlą, tik iki kol pasiskirstys.
5. Verčiame tešlą į skardą ir šauname į orkaitę 50-55 minutėms. Tikriname ar duona iškepusi smeigdami peilį ar krapštuką į duonos centrą – peilis turi likti švarus. Prieš pjaustydami, palikime atvėsti pusvalandžiui.
Pastabos
Bananai: Naudokite pačius minkščiausius ir labiausiai prinokusius bananus, tokius, kurie jau net per saldūs valgymui. Galite kaupti pernokusius bananus užšaldydami, kol surinksite reikiamą kiekį duonai.
Miltai: Galite naudoti bet kokios rūšies miltus: kvietinius baltus miltus, viso grūdo, duonos ar kepinių miltus, spelta, ruginius. Naudodami miltus be gliuteno taip pat iškepsite puikią duoną be gliuteno!
Aliejus: Labiausiai tinka alyvuogių aliejaus, tačiau taip pat galite naudoti kokosų ar saulėgražų aliejų. Duonai be riebalų vietoje aliejaus naudokite tiek pat gramų obuolių tyrės - bananinė duona įgaus obuolių pyrago priekonį, tačiau lygiai taip pat išsikels ir bus drėgna bei puri. Man labiausiai patinka dėti pusę kiekio obuolienės ir pusę aliejaus (po maždaug 35 gramus abiejų), kad gaučiau viduriuką.
Priedai: Mėgstantiems saldžiau siūlau rinktis iš šokolado gabaliukų, razinų, spanguolių ar kitų džiovintų vaisių. Tradiciškai į šią duoną dedasi graikiniai arba pekano riešutai. Tiesa ta, kad šiai duonai tinka bet kas, tad laisvė jūsų norams!
Pasigamink keksiukus: ši tešla puikiai tinka ir keksiukams. Eiga ta pati, tik kepimo laikas sutrumpėja iki 25 minučių.
Laikymas: Pora dienų galima laikyti duoną kambario temperatūroje uždarame inde arba pridengtą maistine plėvele. Ši duona išlieka drėgna stovėdama net ir kelias dienas. Ilgesniam laikymui dėti į šaldytuvą ar į šaldiklį (būtina tik jei laikysit ilgiau nei savaitę) ir prieš valgant išimti iš anksto.
Receptas adaptuotas iš