Bulvių užkepėlė su medumi ir garstyčiomis
Bulvės ,,Au Gratin'' - sotus ir švelnus prancūziškas bulvių apkepas.
Tradicinis apkepas yra kepamas casserole tipo inde orkaitėje ir paprastai tiekiamas kaip garnyras, tačiau tiems, kam užtenka bulvių suteikiamo sotumo, jis gali atstoti ir savarankišką patiekalą.
Šis užkepėlės receptas yra išties nesudėtingas, greitai atliekamas ir tikrai taupus. Be to, taip paruoštas bulves tikrai galima tiekti ir kaip pagrindinį patiekalą ant šventinio stalo - nenuvils!
Užtruksite
Sudėtingumas
Porcijos
Jums reikės
80 g Dižono garstyčių (Dijon)
50 g medaus
360 ml grietinėlės (30 % riebumo)
1 v. š. kukurūzų arba bulvių krakmolo
1 a. š. druskos
1 a. š. šviežiai maltų pipirų
6 vidutinio dydžio bulvės, nuskustos ir supjaustytos į riekeles (≈3 mm)
1 didelis svogūnas, smulkiai supjaustytas
100 g mėgstamo sūrio, sutarkuoto
Gaminimo eiga
1. Pasiruošiame vidutinio dyžio kepimo indą: gerai ištepame riebalais arba išklojame kepimo popieriumi.
2. Dideliame virimui skirtame puode sumaišome gartyčias, medų, kukurūzų krakmolą, druską ir pipirus. Išsukame mišinį rankine šluotele iki vientisumo. Pilame grietinėlę ir vėl sumaišome.
3. Į grietinėlės mišinį dedame supjaustytas bulves ir svogūną.
4. Verdame bulves ant vidutinės ugnies nuolat maišydami apie 10 min., arba kol masė sutirštės ir aplips bulves.
5. Krečiame paruoštas bulves į kepimo indą, paviršių sulyginame ir pabarstome tarkuotu sūriu.
6. Šauname į orkaitę kepti 190° C temperatūroje. Kepame apie 1 val. 15 min. Jei paviršius pradeda per daug skrusti, uždengiame folija. Ar iškepė, patikriname durdami peiliu: bulvės turi būti visai minkštos.
Pastabos
KRAKMOLAS: galima keisti kvietiniais, ruginiais, ar speltos miltais. Vietoje 1 v. š. krakmolo, dėkite 2 v. š. pasirinktų miltų.
Receptas adaptuotas iš