Challah duona
Tradicinė žydų pynė – tai minkšta, puri, mielinė balta duona, valgoma Šabo ir kitų žydų švenčių metu. Pamėginau iškepti Challah cukrų pakeisdama medumi ir gavosi puikiai. Turtinga kiaušiniais ir su medaus prieskoniu ši Challah - lyg tikras pyragas.
Užtruksite
Sudėtingumas
Porcijos
Jums reikės
290 g šilto vandens (45°C)
1 pakelio aktyvių sausų mielių (apie 1 v.š.)
120 g medaus
2 v. š. augalinio aliejaus
1 kiaušinio
3 kiaušinių trynių
½ v. š. druskos
550 g miltų
1 v. š. aguonų (pasirinktinai)
Razinų (pasirinktinai)
Gaminimo eiga
1. Dideliame dubenyje į šiltą vandenį berkite mieles ir gerai išmaišykite.
2. Įplakite medų, kiaušinių trynius ir druską.
3. Dalimis dėkite miltus, kaskart gerai išmaišydami. Kai masė sutirštės, minkykite rankomis iki vientisos, elastingos, lengvai minkomos tešlos. Jei reikia, pridėkite miltų, kad tešla nebeliptų prie rankų. Užklokite masę medžiaga ir palikite kambario temperatūroje 1.5 valandos, arba kol padvigubės.
4. Ant miltuoto paviršiaus perminkykite tešlą kol vėl nebelips. Padalinkite į 3 dalis ir suformuokite vienodo ilgio kasas, maždaug 3 cm storio. Iškart persikelkite kasas ant kepimo popieriaus. Pradėdami nuo vidurio, į abi puses supinkite kasas į vieną ir užlenkite galus į vidų.
5. Perkelkite pynę į skardą ir palikite dar 1 val. pakilti.
6. Įkaitinkite orkaitę iki 190°C.
7. Aptepkite pynės paviršių kiaušinio plakiniu ir šaukite į orkaitę. Kepkite 30 min. Kai viršus pradės smarkiai ruduoti, po 15-20 minučių, uždenkite duoną folija ir baikite kepti.
8. Palikite atvėsti mažiausiai 1 val. prieš pjaustant.
Pastabos
Receptas adaptuotas iš