Sveikuoliška kakavinė bananų duona
Galiu teigti, kad šokoladinė bananų duona yra kažkas nuostabaus. Šis receptas paverčia visai nekaltą duoną į tikrą šokoladinį pyragą... Nors iš tikrųjų, šokoladinė duona kur kas geriau, nes nenusileisdama skoniu šokoladiniam pyragui, tuo pačiu metu yra ir kur kas sveikesnė!
Atsižvelgus į ingredientus, kalorijas ir riebalų kiekį, ši pyraginė duona pakankamai draugiška kūnui ir todėl puikiai tinka pusryčiams ar sveikam desertui. Sveikai besimaitinantiems šokolado mėgėjams tiesiog privalu šį receptą kuo greičiau įtraukti į savo kepinių sąrašą. Tai tiesiog palaima!
Be to, kakavinės duonos gaminimas yra labai panašus į klasikinės bananų duonos. Taigi, jei jau esate kepę bananų duoną ir pažįstate receptą, galite išbandyti naujas ingredientų variacijas, kurias pateikiu užrašuose, šiek tiek žemiau. Žinoma, galite išbandyti ir savo idėjas. Receptas patikimas, o bandyti smagu ir vis kitokia duona neatsibosta!
Užtruksite
Sudėtingumas
Porcijos
Jums reikės
90 g viso grūdo miltų
45 g avižinių miltų arba maltų avižų
40 g kakavos miltelių
1 v. š. tirpios kavos arba espreso miltelių (pasirinktinai)
1 a. š. kepimo miltelių
1 a. š. valgomosios sodos
100 g priedų (pasirinktinai)
100 g alyvuogių aliejaus kepimui
110 g medaus
1 kiaušinio
220 g sutrintų bananų (maždaug 3 vidutinio dydžio bananai)
190 g natūralaus graikinio jogurto
1 a. š. vanilės ekstrakto
½ a. š. druskos
Gaminimo eiga
1. Iš anksto įjungiame orkaitę kaisti iki 175 °C. Išklojame kepimo skardą (12 x 22 cm) kepimo popieriumi. Vietoje popieriaus galime ištepti skardą riebalais.
2. Vidutiniame dubenyje sumaišome miltus ir maltas avižas, kavos ir kakavos miltelius, kepimo miltelius ir soda. Jei naudojame, į sausą mišinį pridedame priedus. Pasidedame į šoną.
3. Dideliame dubenyje naudodami rankinę šluotelę išsukame aliejų ir medų. Mušame kiaušinį ir įplakame. Sudedame bananų masę, jogurtą, vanilės ekstraktą ir druską. Sumaišome iki vientisumo.
4. Į drėgną masę pamažu įmaišome sausų ingredientų mišinį. Naudokite šaukštą ir maišykite tik iki kol nebeliks sausų miltų. Nepermaišykite!
5. Pilame tešlą į kepimo formą ir šauname į orkaitę 50-55 minutėms arba iki kol viršus taps traškus, o vidus tvirtas. Tikriname ar duona tikrai iškepusi smeigdami medinį krapštuką į duonos centrą – jis turi išlikti švarus.
6. Išimame iš orkaitės ir prieš pjaustydami paliekame atvėsti bent pusvalandžiui.
Pastabos
Šį receptą galite keisti: sumažinti ar visai nenaudoti riebalų, naudoti ingredientus be gliuteno, be laktozės ir, žinoma, iškepti duoną saldintą tik natūraliai.
Bananai: Naudokite pačius minkščiausius ir labiausiai prinokusius bananus, tokius, kurie jau net per saldūs valgymui. Galite kaupti pernokusius bananus šaldiklyje, kol surinksite reikiamą kiekį duonai.
Miltai: Galite naudoti bet kokios rūšies miltus: vien avižinius, kvietinius baltuosius miltus, viso grūdo, specialius miltus duonai ar kepiniams, spelta ar ruginius. Naudodami miltus be gliuteno pagaminsite puikią duoną be gliuteno!
Aliejus: Labiausiai tinka alyvuogių aliejaus, tačiau taip pat galite naudoti kokoso aliejų. Duonai be riebalų naudokite tiek pat gramų obuolių tyrės - bananinė duona įgaus obuolių pyrago priekonį, tačiau lygiai taip pat išsikels ir bus drėgna bei puri. Man labiausiai patinka dėti pusę kiekio obuolienės ir pusę aliejaus (po maždaug 35 gramus abiejų), kad gaučiau tą tobulą viduriuką.
Priedai: Ši kakavinė duona gaunasi saldesnė nei klasikinė bananų duona, tad saldūs priedai tikrai nebūtini. Visgi, mėgstantiems saldžiai siūlau rinktis iš šokolado ar datulių gabaliukų. Šokolado gabaliukai priartina šią pyraginę duoną prie šokoladino braunio. Nenorintiems per daug užsisaldinti siūlau dėti saujelę graikinių ar pekano riešutų.
Pasigamink keksiukus: Šis receptas puikiai tinka ir keksiukams. Eiga ta pati, tik kepimo laikas sutrumpėja iki 30 minučių.
Laikymas: 2-3 dienas duona stovi kambario temperatūroje uždarame inde arba pridengta maistine plėvele. Nesibaiminkite, jei nesuvalgysite iškart - ši duona išlieka drėgna mažiausiai keletą dienų. Ilgesniam laikymui dėti į šaldytuvą ar į šaldiklį (būtina tik jei laikysit ilgiau nei savaitę) ir prieš valgant išimti iš anksto.
Receptas adaptuotas iš