Kalėdiniai vokiški meduoliai
Šie vokiški meduoliai yra it maži meduolių prieskoniais kvepiantys pyragaičiai. Kakava šiame recepte prideda meduoliams sodrumo bei suteikia gražią tamsią spalvą. Iškepti meduoliai su laiku tik gerėja, o jie gali stovėti net iki dviejų savaites.
Be to, šie meduoliai yra lengvai pagaminami. Tešlai užmaišyti prireiks vos keliolikos minučių, o suformuoti meduoliukus taip pat netrunka. Vis dėlto, meduolių tešlai reikia pailsėti šaldytuve nors keletą valandų, o geriausia - per naktį, todėl rekomenduoju užsimaišyti tešlą iš vakaro.
Užtruksite
Sudėtingumas
Porcijos
Jums reikės
TEŠLAI
85 g sviesto
200 g medaus
1 kiaušinio (kambario temperatūros)
125 g kvietinių miltų
40 g natūralios kakavos
100 g migdolų miltų
1 a. š. kepimo miltelių
½ a. š. valgomosios sodos
PRIESKONIAI
1 a. š. malto cinamono
1 a. š. malto imbiero
½ a. š. malto muskato riešuto
1 a. š. prieskonių mišinio meduoliams
1 apelsino žievelės (rekomenduojama)
GLAJUI
200 g mėgstamo šokolado
Gaminimo eiga
1. Prikaistuvyje ant nedidelės ugnies ištirpinkite sviestą. Sudėkite medų ir išsukite iki vientisumo.
2. Įmuškite kiaušinį ir gerai išmaišykite.
3. Kitame inde sumaišykite visus sausus ingredientus: miltus, kakavą, migdolų miltus, kepimo miltelius, kepimo sodą ir visus prieskonius.
4. Berkite sausus ingredientus į medaus mišinį ir maišykite iki vientisumo. Tešla turi būti ne sausa ir kieta, bet pakankamai minkšta ir lipni.
5. Uždenkite indą maistine plėvele ir palikite tešlą šaldytuve mažiausiai 4 valandoms, geriausia – per naktį. Taip tešla išbrinks ir sukietės – bus galima formuoti meduoliukus.
6. Išklokite kepimo skardą kepimo popieriumi ir įjunkite orkaitę kaisti iki 180 °C temperatūros.
7. Imkite tešlą iš šaldytuvo ir drėgnomis rankomis formuokite vienodo dydžio (3-4 cm skersmens) rutuliukus. Nesijaudinkite, jei tešla šiek tiek limpa prie delnų, taip ir turi būti. Išdėliokite rutuliukus skardoje palikdami kiekvienam pakankamai vietos – kepdami jie šiek tiek išsileis.
8. Kepkite meduolius 12-15 minučių, kol išsikels ir truputį paruduos. Ištraukę iš orkaitės, perkelkite meduolius ant grotelių ir palikite vėsti.
9. Inde virš šilto vandens vonelės neskubėdami ištirpinkite šokoladą. Pilnai atvėsusius meduolius dažykite į karštą šokoladą ir dėkite atgal ant grotelių. Leiskite šokoladui sustingti.
Pastabos
PRIESKONIAI
Jei neturite malto cinamono, imbiero ir muskato riešuto prieskonių, vietoj jų galite naudoti daugiau prieskonių mišinio, skirto meduoliams.
KEPIMAS
Labai svarbu neperkepti meduolių. Daugiausiai kepti gali reikėti 15 minučių (laikas priklauso nuo orkaitės), bet man užtrunka daugiausiai 12 minučių. Rekomenduoju akylai stebėti meduoliukus ir jei po 12 minučių meduoliai yra išsikėlę, nors truputį suskilę ir pradeda kvepėti, nedelsdami išimkite.
GLAJUS
Labai rekomenduoju nepatingėti ir aplieti meduolius mėgstamu šokoladu, nes tai tikrai suteikia meduoliams pilnumo.
LAIKYMAS
Meduolius geriausia laikyti sandariame inde kambario temperatūroje. Jei planuojate meduolius naikinti ilgiau, laikykite indą šaldytuve.
Receptas adaptuotas iš