Mielinės medaus bandelės
Užtruksite
Sudėtingumas
Porcijos
Jums reikės
250 g pieno
2 v. š. sausų mielių arba 50 g šviežių mielių
80 g alyvuogių aliejaus
120 g medaus, skysto
1/2 a. š. druskos
2 a. š. vanilės ekstrakto
1 kiaušinio
~ 500 g miltų
Aptepimui:
1 kiaušinio, išplakto
30 g sviesto
30 g medaus
Gaminimo eiga
1. Dideliame dubenyje pašildome pieną iki 32 – 35˚C, kad būtų vos vos šiltas.
2. Į pieną sudedame mieles ir vieną šauktą medaus. Išsukame su rankine šluotele iki vientisumo, kad neliktų neišsimaišiusių mielių gabaliukų.
3. Į kitą, mažesnį dubenį dedame aliejų, visą likusį medų, druską, vanilės ekstraktą, įmušame kiaušinį ir naudodami šluotelę išsukame viską iki vientisos masės.
4. Į pieno ir mielių mišinį pamažu įmaišome apie 250 g miltų ir gerai išsukame. Tuomet supilame skystų ingredientų plakinį irgerai išmaišome. Dedame likusius miltus, tačiau neskubame suberti visus 500 g, nes gali reikėti ir šiek tiek mažiau miltų, ar šiek tiek daugiau (priklauso nuo miltų rūšies). Taigi, dedame miltus, jau rankomis minkome ir stebime tešlą. Tešla turi atlipti nuo dubenio šonų bei rankų ir susiminkyti į vieną gumulą, tačiau vis tiek išlikti gana lipni. Nepadauginkite miltų, kad bandelės nesigautų sausos.
5. Uždengiame dubenį maistine plėvelę ir paliekame tešlą pakilti šiltoje vietoje 1 valandai.
6. Keletą kartų perminkome išsipūtusią tešlą. Tuomet dalijame gumulą per pus iki kol gauname 16 vienodų dalių. Rankomis formuojame tešlą į apvalius kamuoliukus ir išdėliojame ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Aptepame kiaušinio plakiniu ir dar kartą paliekame pakilti šiltoje vietoje maždaug 15 minučių, kol bandelės šiek tiek išsipučia.
7. Įkaitiname orkaitę iki 180 ℃ ir šauname bandeles kepti maždaug 25 minutėms. Bandelės paruduos ir išsikels. Geriausias būdas patikrinti ar bandelės iškepė – perpjauti vieną ir įsitikinti ar viduje nebėra šlapios tešlos.
8. Kol bandelės kepa, ištirpiname sviestą ir sumaišome su medumi. Tik ištraukę iš orkaitės, aptepame bandeles šiuo glajumi.
9. Tiekiame šiltas!
Pastabos
MIELĖS: jei naudojate sausas mieles, jums reikės 3 pakelių, tai atitinka 6 arbatinius šaukštelius arba 2 šaukštus sausų mielių. Jei naudojate šviežias, reikės 50 gramų, t. y. pusės pakelio šviežių mielių.
PIENAS: karvės pieną nepatartina keisti augaliniu pienu šiame recepte, tačiau norintiems išvengti laktozės, galima naudoti tiesiog vandenį.
PIENO TEMPERATŪRA: svarbu, kad pienas nebūtų per karštas. Jei neturite termometro, tada tikrinkite jutimu - jei jums pienas labai šiltas, tai gali būti per aukšta temperatūra mielėms ir jas nužudyti. Pienas turi būti vos vos šiltas palietus.
ALIEJUS: galima keisti kokosu aliejumi arba naudoti ištirpintą sviestą.
MILTAI: būtinai naudokite tik tiek miltų, kiek reikia, kad gautumėte vientisą ir lengvai minkomą, tačiau dar šiek tiek lipnią tešlą. Padauginę miltų, gausite sausas bandeles. Jei naudojate viso grūdo miltus - jų reikia šiek tiek mažiau, nei baltųjų.
KILDYMAS: šilta vieta gali būti virš radiatoriaus ar šiltame kambaryje. Nepersistenkite – nedėkite dubens į karštą vandenį ar tiesiai ant šilumos šaltinio, nes karštis gali taip pat nužudyti mieles.
APTEPIMAS: jei norite saldesnių bandelių, į glajų dėkite papildomus 1-2 v. š. medaus.
LAIKYMAS: kad neišsausėtų, laikykite bandeles uždarame inde kambario temperatūroje. Patartina suvalgyti per keletą dienų. Mano šeimynoje nereikėjo nei indo išsitraukti, bandelės dingo tiesiai nuo skardos, tad dėl laikymo nesijaudinkite 😊
Receptas adaptuotas iš