Moliūginis keksas su cinamonu
Užtruksite
Sudėtingumas
Porcijos
Jums reikės
170 g medaus
75 g augalinio aliejaus
2 kiaušiniai
2a. š. vanilės ekstrakto
1 a. š. cinamono
½ a. š. malto muskato
½ a. š. druskos
225 g moliūgų tyrės
230 g pilno grūdo miltų
1 a. š. sodos kepimui
60 ml vandens
80 g priedų (pasirinktinai)
Gaminimo eiga
1. Įjungiame orkaitę kaisti iki 160 °C.Išklojame kepimo skardą (12 x 22 cm) kepimo popieriumi. Vietoj popieriaus galite ištepti skardą riebalais.
2. Dideliame dubenyje naudodami rankinę šluotelę išplakame aliejų ir medų. Įmušame kiaušinius ir gerai išmaišome. Įplakame vanilės ekstraktą, cinamoną, muskatą bei druską. Dedame šluotelę į šoną ir imame šaukštą. Sudedame moliūgų tyrę. Dedame miltus ir lengvai įmaišome, tik tiek kad nebūtų matyti sausų miltų.
3. Sodą beriame į karštą vandenį. Išmaišius, pilame sodos vandenį į tešlą. Atsargiai įmaišome.
4. Galiausiai, įmaišome kapotus riešutus, tik iki kol pasiskirstys.
5. Verčiame tešlą į skardą ir šauname į orkaitę 50-55 minutėms.
6. Tikriname ar duona iškepusi smeigdami peilį į duonos centrą – peilis turi likti švarus. Ištraukiame ir paliekame skardoje 10 minučių. Išimame iš skardos ir paliekame atvėsti bent pusvalandžiui.
Pastabos
ALIEJUS: Labiausiai tinka alyvuogių aliejaus, tačiau taip pat galite naudoti ir kitą augalinį aliejų, pavyzdžiui, kokosų. Duonai be riebalų naudokite tiek pat gramų obuolių tyrės - duona įgaus obuolių pyrago prieskonį, tačiau lygiai taip pati išsikels ir bus drėgna bei puri. Man labiausiai patinka dėti pusę kiekio obuolienės ir pusę aliejaus (po maždaug 35 g abiejų), kad gaučiau tą tobulą viduriuką.
MILTAI: Galite naudoti bet kokios rūšies miltus: vien avižinius, kvietinius baltus miltus, viso grūdo, specialius miltus duonai ar kepiniams, spelta ar net ruginius. Naudodami miltus be gliuteno pagaminsite puikią duoną be gliuteno!
PRIEDAI: Mėgstantiems saldžiau siūlau rinktis iš šokolado gabaliukų, razinų, datulių, spanguolių ar kitų sukapotų džiovintų vaisių. Taip pat tinka kapoti graikiniai ar pekano riešutai.
PASIGAMINK KEKSIUKUS: Ši tešla puikiai tinka ir keksiukams. Eiga ta pati, tik kepimo laikas sutrumpėja iki 25 minučių.
LAIKYMAS: 2-3 dienas duona stovi kambario temperatūroje uždarame inde arba pridengta maistine plėvele. Nesibaiminkite, kad nesuvalgysite iškart - ši duona išlieka drėgna mažiausiai keletą dienų. Ilgesniam laikymui dėti į šaldytuvą ar į šaldiklį (būtina tik jei laikysit ilgiau nei savaitę) ir prieš valgant išimti iš anksto.
Receptas adaptuotas iš